14.9.14

Syksyn omenapiirakka ja vaniljakastike

Syksy on omenapiirakoiden aikaa! Sunnuntai aamupäivänä minä olin ainakin valkkaamassa omenapuusta omenia ja moni muu on varmasti ollut jo :) Ja omenapiirakka tarvitsee ehdottomasti lisukkeeksi vaniljakastiketta! Tämä piirakka on valmistettu keskikokoiseen irtopohjavuokaan, mutta jos syöjiä on enemmän tai makeanhimo yllättää, saat uunipellillisen tekemällä ohjeen kaksinkertaisena.



POHJA
2 kananmunaa
2dl sokeria
100g voisulaa
2dl maitoa
3,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta

PÄÄLLE
n.3 keskikokoista omenaa
sokeria
kanelia

VANILJAKASTIKE
2 pientä kananmunaa
4dl maitoa
2dl kermaa
2tl perunajauhoja
3rkl sokeria
1rkl vaniljasokeria tai yhden vaniljatangon sisus

Aloita sulattamalla voi mikrossa. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää voisula ja maito hiljalleen sekoittaen. Samoin jauhot ja leivinjauhe. Vuoraa 24-26cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka leivinpaperilla ja voitele reunat. Kaada massa vuokaan.

Kuori omenat ja leikkaa siivuiksi. Asettele ne vuokaan spiraalin muotoon. Ripottele päälle hieman sokeria ja kanelia. Paista 200 asteisessa uunissa noin 15-20min. Anna jäähtyä.

Valmista vaniljakastike. Riko kananmunat kattilaan ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää loput aineet ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kastike kiehahtaa. Älä keitä ettei seos juoksetu!  Jäähdytä nopeasti.

-Tiia

1 kommentti: